Стотици хиляди излязоха по улиците в няколко европейски града вчера. На места се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията. Хиляди бяха по улиците на Виена вчера, за да изразят несъгласието си с ограниченията върху обществения живот. В същото време канцлерът Себастиан Курц обяви, че смята да удължи мерките.  

Протестърите развяха лозунги "Курц трябва да си ходи", "Поход към свободата" и "Върнете славата на грипа".

"Марш към свободата" имаше и в Амстердам. Както вече съобщихме, спонтанният протест там премина в нарушение на противоепидемичните мерки, а властите отрекоха да са били уведомени за него. Протестиращите пък отказаха да си тръгнат, когато полицаите ги призоваха да го направят. Някои отвърнаха с пиротехнически изделия.  

Това принуди униформените да използват помощни средства, за да разпръснат тълпата.

Миналия месец нидерландското правителство затвори училищата и повечето магазини, за да спре разпространението на коронавируса, а тази седмица удължи националната карантина с още три седмици.

Десетки хиляди изпълниха и улиците на Франция, където продължават протестите срещу новия закон, който, според мнозина, дава твърде големи правомощия на полицаите. Някои тълкуват текстовете като крайно рестриктивни и смятат, че на практика се забранява на гражданите да снимат униформени и да публикуват кадрите в социалните мрежи. Това не се приема добре, на фона на данните за полицейско насилие през последните месеци, които предизвикаха вълна от протести в целия свят. 

Разминават се данните за броя на протестърите - полицията смята, че са били около 34 000 души, докато активистите настояват, че броят им е бил по-голям от 200 000. Парижани излязоха да протестират, въпреки снега, под надслов "Извънредно положение - полицейско положение". 

"Положението в момента е странна форма на диктатура и се питам колко далеч могат да стигнат с този закон", заяви един от протестиращите.