Милиардерът Уорън Бъфет дари акции на холдинга си „Бъркшър Хатауей” с приблизителна стойност 3,17 млрд. долара на благотворителната фондация на Бил Гейтс и на още четири семейни благотворителни дружества.

Това е 12-ото годишно дарение и най-голямото, направено досега от инвеститора. Вчера той дари на петте благотворителни дружества общо 18,63 млн. акции клас „Бе” на „Бъркшър Хатауей”, всяка от които струва по 170,25 долара.

86-годишният Бъфет е дарил 27,54 млрд. долара на петте фондации от 2006 г. насам, включително 21,9 млрд. на фондацията на Гейтс, чийто фокус е подобряването на здравето, намаляването на бедността и подпомагането на образованието.

Бъфет все още притежава около 17% от базирания в Омаха, щата Небраска, конгломерат, който управлява от 1965 г. Двама от най-богатите хора на планетата – Уорън Бъфет и Бил Гейтс Снимка: EPA

Той е на четвърто място в класацията на най-богатите хора в света на списание „Форбс” – нарежда се след създателя на „Майкрософт” Бил Гейтс (89,4 млрд. лично състояние), основателя на „Амазон” Джеф Безос (84,8 млрд.) и собственика на испанската текстилна група „Индитекс” Амансио Ортега (81,8 млрд.)