Германската енергийна компания "Унипер" (Uniper) продължава да обсъжда с руския газов гигант "Газпром" и с германското правителство за плащането на руските газови доставки в рубли, предаде Ройтерс. Според Европейската комисия това би представлявало нарушение на санкциите на ЕС срещу Москва.

В документа с тримесечните си резултати "Унипер" посочва, че води преговори с германското правителство и "Газпром" за потенциално въвеждане на въпросния руски указ, подхранващ опасенията от спиране на доставките.

Най-големият вносител на руски газ обаче не дава допълнителни подробности за разговорите. Газовата му дейност обхваща средно портфолио от дългосрочни газови договори за около 370 тераватчаса, от които около 200 тераватчаса се доставят от Русия.

Европейската комисия вчера заяви, че изпълнението на предложената от Русия система представлява нарушение на европейските санкции срещу Москва. Брюксел се ангажира да даде пояснения за правните мерки, които трябва да предприемат компаниите.

Миналия месец ЕК предложи да бъде позволено на купувачите на руски газ да извършват плащания съгласно санкциите, ако декларират извършените плащания в евро, преди конвертирането в рубли.

Руският указ обаче уточнява, че задължението на купувача ще се смята за изпълнено само след превръщането на чуждестранната валута в рубли.