Докато светът остава съсредоточен върху епидемията от коронавирус, Китай остава изправен и пред друга здравна заплаха, само че ветеринарна - епидемията от африканска чума по свинете. Тя успя да заличи около 40% от броя на животните през миналата година, а проблемите не изглежда да са се разрешили.

Заради недостига на свине фермерите, които сега се опитват да възстановят стадата си, са изправени пред рекорден скок на цената на малките прасенца, предаде Zero Hedge, цитирани от Money. Понастоящем килограм живо тегло се търгува срещу 126 юана (над 18 долара), което е скок от 600% в сравнение с началото на 2019 г.

Освен самата африканска чума, производителите бяха засегнати и от коронавируса, заради който пътуванията и доставките в някои региони на Китай бяха замразени. Негативните ефекти от двете епидемии не са компенсирани дори и от решението на властите в страната да извадят хиляди тонове свинско от държавните резерви.

Същевременно фермерите не са застраховани и срещу алтернативата домашно отглежданите стада да се заразят от диви свине, тъй като заразата по животните не е изкоренена. Ако тя отново се разрази масово, местните производители ще трябва отново да се разделят със стадата си.

В началото на миналата седмица бяха открити седем болни диви свине в провинция Хубей, която е и епицентъра на епидемията от коронавирус. Дефицитите, породени от двете болести, доведоха до изстрелване на цената на свинското в Китай със 116% на годишна основа към края на декември 2019 г.