Цената на природния газ в Европа намаля под 40 евро (43 долара) за мегаватчас, което представлява най-ниската му стойност от юли 2021 г., съобщи ДПА.

Тази сутрин цените на априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се понижиха до 39,65 евро за мегаватчас.

Природният газ поскъпна драстично миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. В пика си цените бяха над 300 евро за мегаватчас, докато, за сравнение, контрактите варираха около 20 евро за мегаватчас през предходните години.

Силната зависимост на Европа от руския газ, и намаляването на тези доставки за Стария континент, доведе до енергийна криза. През последните няколко месеца обаче цената на природния газ спадна осезаемо. Една от причините за това е, че газохранилищата са пълни, а температурите са по-високи от обичайното за сезона.

Настоящите опасения от потенциална банкова криза вероятно ще тласнат цените надолу, тъй като финансовите кризи обикновено имат отрицателно въздействие върху икономиката, което от своя страна води до по-ниско търсене на енергия.

Същевременно Европейската комисия предложи днес да се удължи срока на действие на целта за намаляване на потреблението на газ с 15 процента, така че тя да важи и през следващата зима. Въпреки че намалението с 15 процента е доброволно, то може да се превърне в задължително при извънредни ситуации.