Цената на биткойна падна под 20 хил. долара за първи път от декември 2020 г. насам на фона на трупащите се сигнали за задълбочаване на кризата в криптосектора.

Минути преди 10:30 ч. българско време токенът изтрива 6,8% до 19 404 долара за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk.

 

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Пониженията се простират и към по-широкия пазар. Етерът 9,2% от цената си, рипълът 7,4%, а солана 9,4%.

„Растящите страхове от рецесия ограничават апетита за рискови активи и това кара криптотрейдърите да останат предпазливи за покупката на биткойни тези дни“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda в бележка от четвъртък, цитиран от Bloomberg. „Новинарският поток е ужасен за криптовалутите“, допълва той.

По-рано през седмицата Федералният резерв на САЩ увеличи със 75 базисни пункта – най-много от 1994 г. – основната лихва, сигнализирайки, че ще продължи да затяга паричната политика.

В същото време, към проблемите от миналия месец покрай срива на токените в екосистемата на тера, се прибавя и решението на криптокредитора Celsius да спре тегленията от своята платформа. По-рано стана ясно също, че криптохедж фонда Three Arrows Capital записва значителни загуби и обмисля продажба на активи или дори търсене на допълнителна финансова помощ. Дори и дългосрочните инвеститори, които досега успяха да избегнат продажби, се оказват под засилен натиск, посочват от изследователската компания Glassnode.

Но въпреки потиснатите цени, историческите данни показват, че биткойнът може да намери подкрепа около равнището от 20 хил. долара, тъй като предходните периоди на разпродажби показват къде токенът обикновено показва устойчивост, казва Майк Макглон, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Биткойнът може да си създаде база около 20-те хиляди долара, както направи около 5-те хиляди долара през 2018-2019 г. и около 300-те долара през 2014-2015 г., посочва той в бележка от 15 юни.

В момента криптопазарът е едва част от онова, което бе в края на 2021 г., когато биткойнът достигна пика на цената си от 69 хил. долара. В момента пазарната капитализация на криптопазара е от около 900 млрд. долара от 3 трлн. долара през ноември, показват данни на CoinGecko.

Според Айнсли То, Ноел Ейксън и Конрад Лесер от Genesis Trading засилването на т. нар. риск на контрагента (при който другата страна по сделка може да не изпълни своите задължения – бел. ред.) припомня, че „не всичко, което е важно при управлението на риска, може да бъде измерено с точност“. „Рискът е това, което остава, след като сте решили, че сте помислили за всичко“, допълват те в бележка.