По време на търговията в сряда, цената на природния газ надхвърли 3100 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март, сочат данни на лондонската борса ICE, съобщи руската информационна агенция ТАСС. 

Цената на септемврийските фючърси в хъба TTF в Холандия се покачи до 3113 долара за 1000 кубически метра. или 302 евро за MWh (въз основа на текущия обменен курс EUR/USD, цените на ICE са представени в EUR за MWh), уточнява агенцията.

Според ТАСС цената на газа се повишава в очакване на спирането на доставките по "Северен поток" за три дни от 31 август заради ремонта на единствения останал в експлоатация газокомпресорен агрегат.

Оттам посочват, че и американската компания Freeport LNG частично възобновява работата си след авария. 

От ТАСС се позовават на интервюта с техни експерти, според които цените на газа през зимата могат да се повишат до рекордните 5000 долара за 1000 кубически метра. м в случай на рязко застудяване и намаляване на запасите. 

От агенцията припомнят, че от 27 юли газопроводът "Северен поток" работи с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Един от тях - произведен в Канада от Siemens Energy, е изпратен за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от страна на Берлин,  реши да го върне. На 25 юли "Газпром" обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" преди основния ремонт.

Така в работно състояние остава само една турбина, уточнява ТАСС.