Кризата с коронавируса почти не е дала отражение върху износа на български стоки в чужбина. Това заяви по време на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Досега в министерството са постъпили няколко сигнала от родни производители, развитието на които се следи. 

"Има случаи за износ на пилешко месо, но в момента това, което беше спряно, е минимално, на фона на общото производство," изтъкна тя. Танева добави, че са спрени договорите на някои производители на ягоди и малини за износ в страни от Западна Европа, като Германия и Холандия.

"Част от мерките, които вземаме, са за смекчаване на ударите в следствие на намаление на потреблението. През есента ще имаме по-ясна картина на нещата", коментира тя. И добави, че предстои трудна кампания по розобер. Основният проблем тази година ще бъде в цената и наличностите, тъй като е спряна дейността на много от заводите. Коментират се и допълнителни облекчения в сектора. 

Директорът на "Лидл Българи" Милена Драгийска заяви, че зелените коридори са изиграли ключова роля по отношение на вноса на стоки. Минимални били и щетите по отношение на и износа. 

"Нямаме откази за нашите производители", категорична бе тя. Драгийска изтъкна, че е имало дни с над 60% намаляване на клиентопотока. Сега спадът е около 40 - 50 процента, което е напълно обяснимо, на фона на мерките за социална изолация.