Саудитска Арабия обмисля въвеждането на план за намаляване на държавните субсидии за бензин и самолетно гориво най-късно през ноември. Това става на фона на програмата за ограничаване на публичните разходи, която най-големият износител на петрол в света изпълнява след спада в цените на суровината в световен мащаб.

Съгласно плана, правителството ще повиши цената на бензина до паритет с различни международни цени, информира Bloomberg, позовавайки се на запознат източник. При настоящите нива това може да доведе до вдигане на стойността с около 80% на бензина с октаново число 91, до около 1.35 риала (0.36 долара) за литър, според същия източник, пожелал анонимност. Правителството планира да забави вдигането на други енергийни цени до началото на 2018 г., пише profit.bg.

Очаква се властите да вземат окончателно решение относно плана през септември или октомври, според същия източник. Реформата на енергийните субсидии е ключова част от плана на Саудитска Арабия за промяна на икономиката, заедно с продажбата на дялове в държавни компании, в това число и в най-големия износител на суров петрол в света Saudi Aramco. Кралството вдигна цените на петрола през декември 2015 г. и обяви планове за допълнителни поскъпвания на горивата.