Средната цена на жилище в Обединеното кралство надхвърли 250 000 британски лири за първи път, но делът на продавачите, които намаляват исканата си цена, и времето, необходимо за продажба, са се увеличили, показва последният пазарен индекс на Zoopla, пише Гардиан.
 
Компанията за недвижими имоти, която базира месечната си снимка на комбинация от продадени цени, оценки на ипотеки и данни за договорени продажби, заяви, че средната цена на жилище достигна £250 200 през април, но темпът на нарастване на цените се забавя.

Годишната инфлация на цените на жилищата спадна от 9% през март до 8,4%, а Zoopla заяви, че очаква това да падне до 3% до края на годината. 

Пазарът на жилища „все още е много по-натоварен от нормите преди пандемията“, но се появяват признаци, че идва забавяне, казва Zoopla.
 
В него се казва, че от втората половина на април около един на всеки 20 имота е имал намаление на цените от 5% или повече. Повишение пък е отчел един на всеки 22 имота през предходния месец.
 
Продавачите се налага да чакат малко по-дълго, за да продадат имота си. Извън Лондон средното време за продажба на къща с три спални се е повишила от 16 дни през март до 18 дни през април. В Лондон тази средна цифра се е увеличила от 17 дни през март до 21 дни през април.
 
Грайн Гилмор, ръководител на изследванията в Zoopla, каза: „Очакваме тази мярка да продължи да нараства през останалата част от годината, тъй като нивата на търсене на купувачи започват да падат, пробити от променящите се настроения около разходите за живот и личните финанси.

Винсент Денингтън, директор на агенцията за недвижими имоти John D Wood & Co, каза: „Започваме да виждаме все повече и повече намаления на цените на порталите за имоти, което може би е ранен признак, че пазарът се забавя. 

 „Това обаче може да е и знак, че първоначално имотите са били надценени и не постигат никакъв интерес от страна на потенциалните купувачи. Следователно трябва да се коригира правилно, за да се гарантира, че намалението генерира нов интерес и в крайна сметка оферти.”
 
Той добави: „В момента пазарът остава достатъчно оживен, така че ако имотът излезе на пазара на конкурентни цени, е вероятно да създаде сценарий с множество оферти, което ще доведе до крайни оферти, надвишаващи ориентировъчната цена.
 
Покачването на лихвените проценти и увеличенията на другите разходи за живот досега изглежда са имали слабо влияние върху пазара на жилища, като всички основни индекси на цените показват покачване на цените през април.