Пазарът на жилища в Нова Зеландия внезапно премина от лудост до буксуване и това може да е сигнал за това, което предстои на жилищните пазари по света. Продажбите падат с двуцифрени числа. Цените падат най-много от 13 години насам, жилищата, които преди са се продавали за дни, сега стоят на пазара седмици наред.

Едва преди няколко месеца къщите се продават на рекордни цени, докато за новозеландците е трудно да купуват имоти. Сега продавачите имат проблеми с разбирането, че няма да намерят купувач на високите цени, наблюдавани през 2021 г. Това очерта като промяна консултантът по недвижими имоти Алисън Хоукс.

"Нужно е продавачите да разберат, че пазарът се е променил доста драматично и доста бързо. Не винаги е лесно", каза Хоукс, която работи в град с население около 56 000 души на север от столицата на страната Уелингтън, пише Bloomberg.

Нова Зеландия, страна с население от 5 милиона души. Страната беше в челните редици на имотен бум около пандемията, който доведе до скок на цените по целия свят, подхранван от ниските лихви по ипотечните кредити и държавните стимули. Годишните покачвания на цените в страната бяха близо 30% през 2021 г. Bloomberg Economics да я класира миналия месец като пазар с най-бързо растящи цени на недвижимите имоти в света.

Освен ниските разходи за заеми, ръстът на цените на жилищата в Нова Зеландия се дължеше на недостига на жилища, скока на имиграцията и възходящата тенденция на цените през последното десетилетие, което бетонира идеята, че инвестицията в имоти е безопасен залог.

Сега средната продажна цена спада с 8,1% през юни от пика през ноември миналата година до 850 000 новозеландски долара (523 000 долара), според Института за недвижими имоти на Нова Зеландия.

Други данни също сочат, че пазарът се охлажда значително: продажбите на жилищни имоти се сринаха с 38,1% на годишна база през юни, жилищата стоят на пазара по-дълго, като им отнема средно шест седмици за продажба. Освен това и по-малко къщи се продават чрез търг- предпочитаният метод през периода на лудостта през 2021 г.

Това е явление, което започва да се среща в други страни. В Канада цените отбелязаха най-големия си месечен спад от поне 17 години.

Макар всички пазари са различни, с уникални двигатели на търсенето и предлагането, но има какво да се научи опита на Нова Зеландия.

"Урокът за други страни е, че нещата могат да се променят бързо", каза Келвин Дейвидсън, главен икономист в CoreLogic Нова Зеландия. "Цените на жилищата не са имунизирани. Това е напомняне, че те могат да паднат както надолу, но могат и да се движат бързо нагоре.

Покачващите се лихвени проценти водят до промяната, докато централните банки в световен мащаб се опитват да предотвратят най-бързо растящата инфлация от десетилетия.