Министерството на финансите на САЩ възнамерява да изземе от световните пазари колосална сума от налични долари, като общата сума вероятно ще надхвърли 500 милиарда долара. Акцията по издаване на държавни ценни книжа е заложена в публикувания на страницата на министерството план-прогноза за последното тримесечие на 2017 година, пише Фрогнюс. Всичко ще започне през втората половина на октомври, когато се предвижда пускането на ДЦК за 114 милиарда долара,докато през ноември цифрата ще е 243 милиарда долара.

Общата сума е колосална и рекордна от 2009 година насам, но тогава в САЩ бушуваше финансова криза, която по-късно разтърси целия свят. Според експерти, интервенцията ще предизвика и сериозен, бурен ръст на щатската валута спрямо другите основни световни валути.

В момента на валутните пазари в света ситуацията е съвсем различна-САЩ са на "валутна диета", тъй като с решение на Конгреса от март действа лимит за издаване на американски ценни книжа, наличните долари са в излишък, а това доведе до поскъпване на еврото спрямо долара с цели 12% за последните шест месеца.

След интервенцията обаче се очаква еврото да поевтинее спрямо долара с около 15%.