Временното затишие на пазара на злато може бързо да бъде заменено с истинско рали, при което цената на жълтия метал ще се покачи до нови рекордни нива, а цената да е три пъти по-висока от сегашната.

Залози за такъв сценарий вече са направени. И въпреки че цената на златото тази година се повиши с 14%, цената на унция все още е под $1500 - 24% по-ниска от рекордно високата стойност от близо 2000 долара за унция.

Има участници на пазара на опции за скъпоценния метал, които очакват почти трикратно увеличение на цената на благородните метали за година и половина. Неизвестен търговец направи голяма сделка, вярвайки че през 2021 г цената на златото ще достигне 4000 долара за унция.

В сряда в Ню Йорк бяха продадени 5 хиляди лота, които дават правото на собственика да купува злато през юни 2021 г. на цена от 4 хиляди долара за унция, съобщи Bloomberg. Платената премия е $3,5 на унция, а обемът на сделката е за $ 1,75 милиона. По този начин ще можете да се спечели от нея, само ако цената на златото надхвърли $ 4003.5 към датата на изтичане на опцията.

"Това е като 18-месечна застраховка за живот", казва Тай Уонг, ръководител на търговията с ценни метали на BMO Capital Markets, цитиран от агенцията. Чудя се какво ще се случи в света, когато цената на златото се покачи до 4000 долара?" Този, който направи този залог, чака много рязко и бързо движение." Настоящият рекорд на цената на златото е 1 923,70 долара за унция - той беше поставен през 2011 г., когато Федералният резерв на САЩ изкупи облигации на стойност над 2 трилиона долара, за да подкрепи икономиката.

Вниманието към златото е специално и в сегашния момент. Все по-често може да се чуе за желанието на определени държави да се освободят от доларовата зависимост. Затова централните банки активно изкупуват благородния метал, особено тези на развиващите се страни. Русия и Китай са лидери в този процес, Турция и дори Източна Европа също увеличават значително своите златни резерви.