Служители на Европейската централна банка призоваха лихвените проценти да бъдат допълнително повишени - търсейки допълнителна увереност на фронта на инфлацията, тъй като отминават нови признаци на слабост в икономиката на еврозоната, пише "Блумбърг".

Шефът на холандската централна банка Клаас Кнот каза, че „все още не е убеден, че сегашното затягане на политиката на ЕЦБ е достатъчно“, като каза на законодателите в Холандия, че „инфлацията може да остане твърде висока за дълго време и тогава ще са необходими допълнителни повишения на лихвите“.

Габриел Махлуф от Ирландия каза, че е „необходима повече работа по паричната политика в краткосрочен план“, докато членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел каза, че има „повече основание за покриване“ на разходите по заеми. Колко точно ще "зависи от входящите данни".

Данните напоследък дават основания за оптимизъм. Както общата инфлация, така и основният измерител, който политиците все повече използват като своя насока, се намалиха с повече от очакваното през май, докато проучване на ЕЦБ, публикувано във вторник, показа очакванията на потребителите за траекторията на цените да се понижи значително.

В същото време икономическите перспективи на Европа изглеждат по-нестабилни. Гърция в сряда разкри изненадващ спад на производството през първото тримесечие - допълнително натежавайки върху 20-те страни от еврозоната, която вече е повлечена надолу от рецесията в Германия.

Блокът ще публикува актуализирана информация за представянето си за първото тримесечие в четвъртък, като проучване на "Блумбърг" предполага, че просто ще избегне съдбата на най-голямата си икономика чрез стагнация.

Политиците на ЕЦБ във всеки случай подчертаха, че възстановяването на контрола върху цените е от съществено значение за възстановяване на растежа. Инвеститорите и анализаторите все още прогнозират повишаване на лихвените проценти с четвърт пункт следващия четвъртък и през юли - свеждайки лихвения процент по депозитите до 3,75% от под нулата през юли, най-рязкото покачване на разходите за заеми от въвеждането на еврото.

„Връх в основната инфлация не би бил достатъчен, за да обявим победа: трябва да видим убедителни доказателства, че инфлацията се връща към нашата цел от 2% по устойчив и навременен начин“, каза Шнабел. „Все още не сме на този етап.“

В отделни коментари във вторник Кнот каза, че Европа вижда вторичен ефект от по-високите разходи за енергия - затруднявайки връщането на ръста на потребителските цени до целта от 2%. Той повтори в сряда, че е „непредубеден“ относно възможността за пешеходен туризъм през септември.

„Фактът, че виждаме спад на инфлацията, е добре дошъл“, каза Махлуф. Но „това не ни потвърждава, че сега сме направили това, което трябва да направим, за да намалим инфлацията“.