Фючърсите на петрола в азиатската търговия днес се устремиха рязко нагоре, след като снощи лидерите на ЕС се договориха да наложат частично ембарго на руския внос, съобщи Си Ен Би Си.

По този начин суровият петрол се насочва към най-дългата си серия месечни ценови повишения от над десетилетие, след като страните членки от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да наложат частично ембарго върху руския внос на суровината, а Китай разхлаби противоепидемичните мерки, съобщи Bloomberg. 

Световният бенчмарк Брент поскъпва 2,00%, или 2,42 долара, до 124,10 долара за барел, достигайки двумесечен връх.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 3,69%, или 4,25 долара, до 119,32 долара за барел.

И двата сорта са напът да запишат шести пореден месечен ръст на цената през май, подкрепен от затегнатия пазар на петрола, намаляващите запаси и започналия летен сезон в САЩ, по време на който традиционно има нараснало търсене на горива.

В понеделник европейските лидери одобриха ембарго за руския петрол, с което вносът на суровината до края на годината ще намалее с две трети. Ходът, вече предприет от САЩ и Великобритания, бе забавен, тъй като в последния месец Унгария блокираше ембаргото, защото търсеше гаранции, че енергийните ѝ доставки няма да бъдат прекъснати. Според двама души, запознати с разговорите, Будапеща е получила гаранции от лидерите на ЕС, че ще може да получава заместващи доставки.