Турската лира отново удари дъното, като в последните два дни се търгува на исторически най-ниските си нива в курс към българския лева - 11 стотинки /0.057 евро/ за лира. 

Валутата отбеляза най-лошото си представяне на 18-19 декември 2021 година, но след това светкавично само за няколко дни се изстреля на нива от 16 стотинки за лира. Последваха по-скоро благоприятни първи месеци на новата година и след тенденцията за постоянно поевтиняване, турската лира обърна тренда и се задържа на средни нива от около 13 стотинки.

Ниските нива на лирата отново ще доведат до усилен шопинг туризъм на българи в Турция, въпреки че търговците в северните райони на страната коригират цените при дисбаланси на лирата. 

Спираловидна инфлация, разходите за поддържане на валутата и дори нарастващия интерес към криптовалутата, обаче очевидно се отразяват зле на турската валута. След период на относителна стабилност през март и април тази година низходящата траектория на лирата отново се ускори през май.

Централната банка на Турция запази основния лихвен процент на страната непроменен - 14%, като намали лихвите с 500 базисни пункта от септември, след като инфлацията достигна 20-годишен връх. Валутната криза сега съвпада с покачващите се цени на енергията и други стоки, предизвикани от конфликта между Русия и Украйна, което допълнително влошава инфлацията, като повишава цената на турския внос.

Турското министерство на търговията се стреми да нарисува положителна картина, отбелязвайки, че използването на лирата във външната търговия се е увеличило със 72% през първите три месеца на 2022 г. Въпреки това Мустафа Сонмез, турски икономист, и Атила Йесилада, анализатор на Турция в GlobalSource Partners посочват, че делът на валутата във външната търговия на Турция е минимален в сравнение със 71%, които са деноминирани в долари и 21% в евро.

„Въпреки високата инфлация, стратегията на администрацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган продължава да увеличава дефицита, който вероятно ще достигне 30 милиарда долара следващия месец. Размерът на външния дълг, който трябва да бъде изплатен през следващите 12 месеца, надхвърля 175 милиарда долара.“, казва Сонмез. 

В края на април Ердоган каза пред репортери, че инфлацията ще започне да намалява след май. По-рано този месец министърът на финансите и финансите Нуреддин Небати предположи, че правителството ще въведе облигации, свързани с инфлацията за индивидуални инвеститори и прогнозира „значително намаляване на инфлацията през следващия период с нормализирането на цените на суровините, стабилността на обменния курс и предприемането на допълнителни стъпки."

Какви са прогнозите за турската лира?

Стойността на лирата отслабва в момент на особено силно представяне на щатския долар. Индексът на щатския долар (DXY), който измерва долара спрямо кошница от валути, се изкачи до почти 20-годишен връх на 12 май.

Обменният курс USD/TRY се премести до ниво 11 в края на декември, когато лирата се опита да се възстанови от срива, но възобнови спада си през 2022 г., като се върна до рекордното ниво от 16.

Пер Хамарлунд, главен стратег за EM в шведската банка SEB, написа на 11 май, че „Ердоган ще даде приоритет на растежа пред инфлацията, което ще продължи да увеличава натиска върху лирата.”

Според него непоследователната парична политика ще доведе до продължаващо обезценяване на лирата с хоризонт поне го края на годината. 

„Обменният курс на лирата временно се стабилизира, след като правителството и централната банка предприеха спасителни мерки, като стимули за конвертиране на валутни депозити в депозити в лири и принудително конвертиране на приходите от износ, за да се увеличи предлагането на долари на пазара. Подходът се нарича „лиризация“ на икономиката“, пише Гоуз. „Тези политики не адресират основния проблем на непоследователната парична политика и ненадеждна централна банка. Вече има съобщения в медиите, че банките трябва да се намесят във валута, за да задържат лирата", посочва експертът.