Милиардерът Илон Мъск и изп.-директор на Tesla има "супер лошо предчуствие" за икономиката и затова смята да съкрати 10% от работните места в производителя на електромобили. Това обявяви той в четвъртък в свой имейл до ръководителите на компанията, видян от "Ройтерс".

Имейлът, изпратен в четвъртък е със заглавие "Поставяне на пауза на всички назначения в световен мащаб". Той идва само два дни след като милиардерът каза на персонала на компанията да се върне на работните си места и да прекрати дистанционната работа или да напуска компанията. Постъпката му увеличава предупрежденията на различни бизнес лидери за задаваща се рецесия в САЩ.

За Tesla и нейните дъщерни дружества работят около 100 000 човека към края на 2021 г., показва годишният ѝ финансов отчет.

От компанията не коментираха веднага.

Акциите на Tesla паднаха с близо 3% в щатите. Акциите ѝ, търгувани във Франкфурт, се понижиха с 3.6 процента след доклада на Reuters. Фючърсите на Nasdaq в САЩ станаха отрицателни и се търгуваха с 0.6 процента по-ниски.

Мъск предупреди преди дни за риска от рецесия, но неговият имейл, нареждащ замразяване на назначенията и съкращаване на служителите се оказва най-прекият резултат от тези му прогнози.

Независимо от всичко това, търсенето на електромобилите на Tesla и на други производители на електромобили остава голямо и много от традиционните индикатори за спад – като например увеличаване на запасите на дилъри в Съединените щати – не се материализираха.

В същото време Tesla се бори да рестартира производството в фабриката си в Шанхай, след като локдаун заради Covid-19 наложи прекъсване на дейността на завода.

"Лошото предчуствие на Мъск е споделяно от много хора", каза Карстен Бжески, шеф на отдела по макроикономически проучвания на немската банка ING.

"Но ние не говорим за световна рецесия. Ние очакваме охлаждане на световната икономика към края на годината. Икономиката на САЩ ще се охлади, докато тази на Европа и на Китай няма да се възстанови", каза то.

Мрачната перспектива на Мъск отразява неотдавнашните коментари на ръководители, включително изпълнителния директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън и президента на Goldman Sachs Джон Уолдрон.

"Ураган е точно там, надолу по пътя, който идва към нас", каза Даймън тази седмица.