Рязкото увеличение на световното търсене доведе до почти двойно увеличение на цената на едро на маслото в Европа. И потребителите плащат повече: цените на дребно са скочили с почти 20% през юни спрямо предходната година, сочат данните на Euromonitor, цитирани от CNN Money и Мъни бг.

Федерацията на предприемачите от ла Буланжерия, която представлява френски хлебопроизводители, описа ситуацията като "голяма криза". Това предупреждава за рязко покачване на цените на кроасаните, тартатите и бришите, за направата на които е необходим продуктът.

"Цената на маслото, макар и със сигурност нестабилна, никога не е достигнала такова ниво преди", посочва в изявление групата. "Недостигът на масло е реална заплаха до края на годината", алармират експертите. Съществуват множество фактори зад покачващите се цени. Потреблението на масло процъфтява благодарение на по- голямото търсене от страни като Китай.

Междувременно продукцията в Европа се топи. Глобалното потребление на масло се възстановява след години на спад, когато потребителите замениха маслото за маргарин и други заместители. Средният европеец консумира 8.4 паунда масло според последните налични данни от 2015 г. През 2010 година стойностите са посочвали 7.9 паунда. На този фон средният американец е приемал 5.6 пунда масло през 2015 г., което е нараснало от 4.9 паунда през 2010 г. според Министерството на земеделието на САЩ.