Легендарният британски инвеститор Джеръми Грантъм прогнозира огромен срив на световната икономика. В интервю за Bloomberg той предупреждава, че светът трябва да се подготви за забавяне на икономическия растеж, скок на инфлацията и остър недостиг на работна ръка.

Според съоснователя на базираната в Бостън компания Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co, който преди това прогнозира краха на дотком балона и световната икономическа криза: "Има само ограничено количество евтин петрол, евтин никел, евтина мед, и започваме да се доближаваме до някои от тези пределни граници."

"Изменението на климата е придружено от тежки наводнения, тежки засушавания и покачващи се температури - нито едно от тях не улеснява земеделието", каза той. "Природата започва да се клати", смята известият инвеститор.

Грантъм добави, че на фона на недостига на суровини, поколението на бейби бума (родените между 1946 и 1964 г.) се пенсионират и раждаемостта намалява.

В същото време геополитическото напрежение ескалира, а това са тенденции, които се формират от десетилетия и които вече не могат да бъдат спрени. Ще са необходими десетилетия, за да се възстановят загубите, добави той.

"Да не мислите, че можете да издържите 10, 20 или дори 30 години, за бога. Но историята казва, че много от вас няма да могат да се справят с това", каза Грантъм.

83 годишният Джеръми Грантъм е един от най-известните и уважавани инвеститори в света. Преди това той успешно идентифицира "балончетата" на пазара. Някои анализатори обаче смятат, че Грантъм е прекалено песимист по отношение на фондовия пазар.

През есента на 2021 г. той прогнозира нова Голяма депресия за Съединените щати. Инвеститорът говори за спадането на основния борсов индекс S&P 500 с почти 50 процента и уверяваше че никакви действия от страна на Федералния резерв не могат да попречат на това