Пристъпът на биткойн турбуленция, причинена от съдебните дела на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ срещу ключови крипто борси, може да е предшественик на краткосрочни печалби в токена, ако историята е някакъв ориентир, пише "Блумбърг".

Най-големият дигитален актив потъна с повече от 5% в понеделник, преди да се възстанови с над 5% във вторник, тъй като инвеститорите усвоиха действията на агенцията първо срещу Binance Holdings Ltd. и след това Coinbase Global Inc.

Подобни последователни движения на люлка от най-малко 5% се случиха пет пъти през последните две години и предвещаваха средно изкачване от близо 11% през следващите 30 дни, според данни, събрани от "Блумбърг".

„Въпреки вълната от негативни новини, пазарът показа невероятна устойчивост“, каза Каролин Маурон, съосновател на доставчика на ликвидност на деривати за дигитални активи OrBit Markets. „Въпреки това, всички потенциални печалби в близко бъдеще може да са ограничени, докато е по-голяма яснота в регулаторния пейзаж в САЩ.“

SEC във вторник разшири мащабните си репресии срещу крипто, като обвини Coinbase в провеждане на незаконен обмен. Ден преди това агенцията твърди, че има редица нарушения в съдебно дело срещу конкурента на Coinbase Binance.

Ходовете идват на фона на намалената ликвидност на пазарите на цифрови активи и продължаващия скептицизъм относно бъдещето на криптовалутата след дълбокия крах от миналата година и сътресения като фалита на борсата FTX.

„Инвеститорите следят отблизо изтичането от големи борси, страхувайки се от ситуация, подобна на неотдавнашното натиск на банките на FTX“, каза Маурон.

Нетният изходящ поток от Binance намаля до 449 милиона долара във вторник от 702 милиона долара в понеделник – последният е най-високият от февруари, според таблото за управление на Dune Analytics от емитента на борсово търгувани продукти 21Shares AG.

Биткойнът спадна с по-малко от 1% до 26 800 долара към 9:17 сутринта в сряда в Лондон. Вторият Ether беше стабилен. Биткойнът добави около 62% тази година, частично съживяване след крипто срива през 2022 г.

Някои от монетите, считани за нерегистрирани ценни книжа в последните съдебни дела срещу SEC, се бориха в сряда. Списъкът включва BNB, стейбълкойн BUSD, ADA на Cardano, SOL на Solana, MATIC на Polygon, FIL на Filecoin, ALGO на Algorand, NEAR и ICP на Dfinity. Председателят на SEC Гари Генслър каза, че биткойн, за разлика от това, не е обхванат от правилата за ценни книжа на агенцията.