"Газпром" е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което се опитва да ги увери, че плащането на газ в рубли не нарушава санкциите. Блумбърг публикува текста и коментира, че вероятно Москва се опитва да запази приходите си от синьото гориво. 

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго и да запази приходите си от газ, които са жизненоважни за икономиката.

Европейската комисия вече заяви, че плащането на руски газ в рубли ще наруши санкциите. Заради отказа да се плаща синьо гориво в руска валута, Полша и България вече са с прекъснати доставки, а сроковете за плащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото „Газпром“ съобщава на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, „изяснява процедурата“ за първоначалната поръчка за плащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката гарантира прозрачност на паричните потоци от чуждестранни купувачи и изключва възможността за привличане на трети страни в сетълментите.  

Кирил Петков заминава на работно посещение в САЩТой ще участва във форум по въпросите на външната политика и сигурността