Инвеститорите са силно разтревожени от драстичните промени в цените на криптовалутите, включително биткойн, съобщава „Франс прес“. Московска компания открила гореща линия, за да успокои клиентите по повод колебанията в криптопазара. 
 
Стойността на биткойн „играе“ постоянно
 
През декември миналата година цената на биткойн била $20,000, а по-рано тази седмица той струваше едва $6,000. Цената леко се покачи в петък, когато достигна $8,250, но все още е с 60% под рекордната миналогодишна стойност. 
 
Международните компании вземат мерки
 
Само преди дни американски и британски банки обявиха, че възнамеряват да забранят на клиентите си да закупуват криптовалута с кредитните си карти, за да ги предпазят от огромните дългове които могат да натрупат. 
 
Компанията със седалище Москва „Блокчейн фънд“, която купува и съхранява криптовалута за клиентите си, дори открила гореща телефонна линия, за да успокои инвеститорите.
 
Психолози ще изслушват историите на клиентите
 
„Някои хора са в паника, не разбират какво се случва. Първоначално всичко, свързано с този пазар, вървеше толкова добре, а сега той претърпява толкова промени“ - казва Елена Пикховкина, психолог, обслужващ линията, пред Life.ru. - „Първоначално ще се запозная с клиентите си, ще изслушам историите им, а след това ще ги посъветвам как да се успокоят и възстановят. Много е важно човек да не прави нищо глупаво.“
 
Експертите имат и предишен опит с подобни кризи от 2014 г., когато стойността на еврото драматично се покачи спрямо тази на рублата, предават от информационните агенции.