Затихващият отскок на биткойна всява предпазливост относно перспективите му. Токенът е загубил около 5% за два дни, отстъпвайки още повече от нивото от 30 000 долара и допринасяйки за 50 милиарда долара спад в общата стойност на крипто пазара, пише "Блумбърг".

Скокът на биткойна от началото на годината, който достигна 84% в средата на април, вече се охлади до 67%.

Най-високите условни стойности за договори за биткойн опции, изтичащи от май до септември, сега сочат ценови диапазон от 22 000 до 32 000 долара, докато таванът беше около 38 000 до 40 000 долара преди седмица, показват данните на Deribit.

Най-големият цифров актив се търгуваше на ниво от 27 585 долара към 8:30 сутринта във вторник в Лондон. По-малките токени като Ether и Solana също отчитат сравнително слаби движения.

Освен по-внимателната перспектива на пазара на опции, последните колебания в цената на биткойн проследяват модел на главата и раменете. За някои технически анализатори това увеличава риска от по-нататъшно оттегляне на токена.

Биткойнът беше подложен на натиск, след като поредица от транзакции, включващи мем токени в неговата мрежа, като Pepe, предизвика скок в задръстванията и таксите за транзакции. Скокът в разходите накара крипто борсата Binance временно да спре тегленията на биткойн, което подкопава настроенията.

Данните за блокчейн показват, че чакащите транзакции в биткойн мрежата остават над 400 000. Средната такса за транзакция скочи до почти $31 в понеделник от 60 американски цента в началото на 2023 г., според CryptoQuant.

„За да може глобалната капитализация на крипто пазара да се повиши сериозно, тези мем монети не могат да привличат толкова много внимание“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp.

Несигурната перспектива за лихвените проценти също може да натрупа нестабилност на криптовалутите, докато търговците се опитват да преценят дали настройките на политиката ще останат строги за борба с инфлацията или ще бъдат разхлабени вследствие на проблемите в банковия сектор.

Биткойнът частично се възстанови от срива си през миналата година, който допринесе за срива на борсата FTX, но остава с около 41 000 долара по-нисък от рекорда си през 2021 г. от близо 69 000 долара.