В разкъсаната и обезкървена след падането на полковник Кадафи Либия, международните престъпни мрежи с връзки с Европа и Швейцария правят огромни печалби от контрабанда на гориво. Глобалните мрежи Public Eye и TRIAL International разкриха бизнес сделки през 2014 и 2015 г. между швейцарския търговец Kolmar Group AG и мрежа за контрабанда, чиито основни играчи сега са разследвани в Сицилия.  Разследването е продължило дълго време и е проведено в Швейцария, Малта и Сицилия.

В Съвета по правата на човека на ООН, който се проведе в Женева, е представен доклад от 18 страници, доказващ че Kolmar Group AG, в която работят 250 служители, се занимава с контрабанда на петрол. Kolmar Group AG е международен търговец на горива и природна газ, който има представителства в много държави, включително и България.

Според доклада, международна престъпна мрежа с връзки в Швейцария е извършвала контрабанда на либийски петрол. Международната търговска компания позиционирана в Швейцария е провеждала нелегалени бизнес трнзакции с либийски терористи като е провеждала контрабанда на петролни изделия от източната част на Триполи през малтийска компания – се казва в доклада. Документът беше представен в кулоарите на Съвета по правата на човека пред базирани в ООН репортери в Женева. Докладът алармира, че швейцарската петролна компаня Kolmar Group AG, която има официални офиси в цял свят (вклчително в България), е получила огромни количества либийски петрол и газ.

„Уликите показват, че компанията краде петрол от страна, която се намира във война“, заяви Монтсе Ферер, старши съветник в Trial International. С други думи, компанията е нарушила световното право, като се е възползвала от извънредното положение на страната. След падането на режима на Мамуар Кадафи, националните ресурси на страната са попаднали в ръцете на терористични групировки, които се занимават с контрабанда на петрол, трафик на хора, оръжие и други престъпни дейности. Ферер споделя, че разследването е започнало още през 2017 г. от италианската полиция под кодово название „мръсен петрол“. Те първи са алармирали за съществуващия контрабанден канал.

"Банковите извлечения също показват, че плащания в размер на най-малко 11 милиона долара са прехвърлени от Колмар на компании, принадлежащи към мрежата за контрабанда."

Kolmar Group AG има представителство в България, което се занимава с продажба на природен газ. Тя внася кораби със втечнен природен газ, като цената е значително по-ниска от пазарната. Справка в търговският регистър показва, че дружеството се управлява от Мирослав Младенов, като неофициално и от дясната му ръка Мартин Макариев. Мартин Макариев е известен от много години в Българската бизнес среда. Той е зет на Петър Младенов, като е женен за неговата дъщеря Татяна. По наша информация те изпълняват и управителна фукнция и в международната група. В послените няколко месеца, компанията стана известна с това, че предлага значителна остстъпка на държавния доставчик, въпреки по-малките договорени обеми (спрямо Газпром), като намира начин да подбива руския газ. Това създава съмнение, за произхода на продукта, както и за легитимността на синьото гориво.

Целият доклад четете ТУК:

http://stories.publiceye.ch/dirtyoil-libya/#group-Operation-Dirty-Oil-bO8ZsiPPND