Затворите в Европа са пренаселени, сочи проучване на Съвета на Европа. Затворите зс пренаселени в 8 страни в ЕС, а една от засегнатите е Франция, която се нарежда на чело в Европа по брой самоубийства, извършени зад решетките. Освен това, Франция се оказва и на чело по брой избягали от затворите, съобщава Франс прес.

На фона на всичко това броят на затворниците в ЕС е намалял значително между 2016 и 2018 г. - с 6.6%.

Проучването е на Училището по криминология към Университета на Лозана, Швейцария. Подготвен бил специален въпросник, на който отговорили редица държави. Някои отказали.

"Този път статистически данни не бяха получени от Турция, Белгия и Унгария. Анкара, извършила масови арести след неуспелия преврат през 2016 г., отговори на въпросника, но поради неотстранени навреме "непълноти" в данните те не бяха включени в изследването", уточнява университетът.

Проучването изненадващо показва, че намаляването на броя на затворниците е осезаемо в Румъния и в България. Увеличил се е обаче в Ирландия.

Сред страните с най-много лишени от свобода са Русия (602 176 души), Обединеното кралство и Уелс (84 373), Полша (73 822) и Франция (69 596).