"Искам да ви благодарим, че спазвате мерките за социалната дистанция! Само така можем заедно да преборим коронавируса! Продължавайте така! Пожелаваме ви хубав неделен Великденски празник!", с този призив през мегафони се обърна франкфурската полиция към стотици германци, излезли на пикник в парка. 

От кадрите се вижда, че голямо количество хора са решили да прекарат празника сред природата, а одеялата им са разположени на над 3 метра дистанция едно от друго. 

Германия заема 5-то място в света по най-много случаи на COVID-19. Към днешна дата 125 452 души са дали положителни проби. От тях активните случаи са 65 хиляди, а 57,4 хиляди души са оздравели. Жертвите са 2871, а близо 4900 човека са в болници в по-тежко състояние.  

На фона на тази картина, в България парковете и планините остават затворени. Призивите в тази посока са разнопосочни - някои експертни мнения са за либерализиране на тази мярка, така че да има възможност за разходка в парка например за различните възрастни в различни времеви диапазони. Според Националния оперативен щаб обаче подобна идея би обезсмислила всички до момента предприети мерки за ограничаването на заразата. Шефът на НОЩ и ВМА

Проф. Мутафчийски многократно се обяви против отварянето на парковете и не се умори да призовава "Стойте си вкъщи". Въпреки това продължава дебат за евентуално отваряне на парковете и планините след Великден, предвид че големият християнски празник съвпада с математическите модели за пик на пандемията у нас.