Преди броени дни пред очите на целия свят се случи една трагедия. Катедралата "Нотр дам" в Париж беше обхваната в пламъци и едно от най-големите световни културни и архитектурни наследства беше почти изравнено със земята. За малко.

Много от ценностите, които се намираха под покрива на катедралата, бяха спасени, а цяла Европа се обедини и за броени дни събра огромна сума пари, с които да започне реставрацията на ценния паметник. Сега предстои много, много работа. А за нея ще помогнат едни много ценни фотографии.

Преди трагедията на "Нотр дам", в северната част на щата Ню Йорк се случва едно малко по-малко нещастие. Андрю Талън - пионер в областта на архитестурата, историк, съпруг и баща на четири деца умира едва на 49-годишна възраст. Причината - рак.

Неговото дело и онова, което завещава на света, обаче, днес може да спаси "Нотр дам" в Париж.

Андрю отдава огромна част от живота си на това да изучава средновековната архитектура и всички онези мистерии, които крие. Съчетава интереса си към историята на старите сгради с този към технологията. По този начин създава един доста интересен и новаторски метод за изучаване на вековни постройки.

През 2010 година Талън, който по онова време е професор по изкуства в колежа "Vassar" в Пукипси, Ню Йорк, занася една технология до вратите на "Нотр дам". С помощта на лазерен скенер цялата конструкция на катедралата е била сканирана от първия до последния камък вътре и вън.

Лазерът изстрелва сноп лъчи към дадено място в сградата, например част от купол, и след това измерва разстоянието от устройството до всяка точка от повърхността. Впоследствие всяко едно от тези измервания се превръща в точка с различен цвят и така се създава триизмерно изображение на сградата.

Пет дни и 50 включвания на скенера по-късно историкът, заедно със свой колега, успява да изгради невиждан досега и изключително достоверен модел на един от най-спиращите дъха архитектурни паметници в света.

Дигиталният модел ще се окаже от изключително голямо значение за онези, които се нагърбят с тежката задача да реставрират катедралата "Нотр дам".

Ако някой има каквито и да било въпроси за това как е била построена самата сграда преди повече от 800 години, могат спокойно да се обърнат към модела на Андрю Талън и да измерят всяко ъгълче, до най-малката подробност.

Превод и редакция: TrafficNews