Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се разследва "много сериозен" теч на данни от армията. По-рано Франс прес съобщи, че министерството на отбраната на Германия проверява дали видеоконферентен разговор между германски офицери за войната в Украйна, в който са обсъждани поверителни данни, е бил подслушван. Запис от разговора беше публикуван в руските медии.

Ръководителката на спонсорирания от руската държава телевизионен канал RT Маргарита Симонян вчера публикува 38-минутен аудио запис с твърдение, че на него се чуват германски офицери, които обсъждат възможната употреба от украинските сили на германските ракети "Таурус" и тяхното потенциално влияние, по-конкретно, ако те биват използвани за поразяване на цели като моста над Керченски проток, свързващ Русия с Кримския полуостров, който беше анексиран през 2014 г.

В записа става въпрос още и за употребата на ракети, осигурени на Киев от Франция и Великобритания, които обаче са с по-малък обсег.

Говорителката ва руското външно министерство Мария Захарова настоя Германия "бързо" да даде обяснения за обсъжданията, като "опити да се избегнат отговори ще се приемат за признаване на вина".

Според германски експерти, запитани от списание "Дер Шпигел", записът е автентичен. Списанието пише още, че видеоконференцията не е била проведена по секретна мрежа на армията, а по платформата WebEx.

Франс прес припомня, че Киев настоява отдавна Германия да ѝ изпрати ракети "Таурус", които могат да достигнат цели на до 500 километра.

Германският канцлер Олаф Шолц към момента отказва, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на конфликта.