Мъжът, който отрови детски пюрета в магазин в Германия, продължава да е в неизвестност. Властите са го разпознали, но не могат да го открият.

Мъжът поиска откуп от 10 млн. евро до утре. В противен случай щял да отрови още хранителни продукти. 

Засега проблемът остава в рамките на Германия. 

Етиленгликол е веществото, което мъж в Германия постави в детски храни, а то може да бъде смъртоносно….дори и за възрастните.

„За възрастен човек е 100-150 мл, за малки деца една чаена лъжичка е достатъчна да доведе до смърт”, обясни проф. Никола Александров.

„Мога да кажа, че съм силно обезпокоен, защото това е хранителен тероризъм”, коментира Богомил Николов, активни потребители.  

Симптомите при отравяне са гадене, повръщане, а часове по-късно може да откажат бъбреците, казват експерти. Проф. Александров обясни, че няма как да го различим.

Експертите съветват, когато купувате детски пюрета, да обърнете внимание на капачката. Тя трябва да е хлътнала, а при отваряне на бурканчето да се чуе характерен пукот. Ако липсва такъв, това означава, че продуктът е отварян и  има повод за притеснение.

От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че у нас няма причина за тревога, тъй като нямат постъпило предупреждение от Германия, съобщава Нова ТВ. 

Междувременно мъжът, който е отровил бебешката храна все още се издирва. Предполага се, че има съучастник.

„Трябва да имаме предвид, че издирваме изключително безскрупулен извършител, който представлява сериозна заплаха за здравето на хората и е готов дори да убива”, коментира Вуве Щюрмер, зам.-началник на полицията в Констанц.

„Ако терористите се вдъхновят от този метод, нищо добро не ни чака, ние сме изключително неподготвени”, коментира Богомил Николов.

Ултиматумът изтича утре. Полицията в Германия призовава хората да помогнат за залавянето на мъжа.