Река Арно, която живописно пресича Флоренция, се издигна до най-високите си нива за последните близо 30 години. В следствие на придошлата в огромни количества вода, един от най-известните мостове "Понте Векио" е напът да бъде залят. 

Вчера от управата на Флоренция са издали предупреждения всички граждани и гости на града да стоят далеч от бреговете покрай реката, тъй като Арно тече с капацитет от 2148 кубически метра в секунда. Водите на Арно всъщност се намират само на няколко метра от "Понте Векио" и всички останали мостове, а гледката вся ужасяващи спомени от последното опустошително наводнение в града от 1966. 

Над 62 милиметра дъжд са паднали във Флоренция през неделния ден, придружени от силен вятър със скорост до 76 километра в час. Опасност има и в Пиза, който също е пресечен от река Арно. Властите се подготвят за най-лошото, тъй като се очаква реката да достигне своя пиков капацитет през днешния ден. 

От службите по гражданска защита същи продължават да следят ситуацията, а временното предупреждението за стоене на безопасен периметър от реката остава в сила и към този момент. Магазините са затворени и хората са помолени да избягват центъра и мостовете na историческия център на столицата на Тоскана и люлка на Ренесанса.

Отвъд страха от потоп в центъра на града, въпреки че водата достигна височината на музея на "Уфиций" /4 метра и 70 сантиметра над първото ниво на охрана/, тя не надвишава опасното второ ниво на охрана, поставено на 6 метра и петдесет сантиметра.

Както и в останалата част на полуострова, Флоренция и околията в Тоскана бяха жертва на порой и буря. Повече от двадесет семейства трябваше да бъдат евакуирани от наводнението на река Елза, притока на Арно, което алармира целия регион на Тоскана, като още 500 души бяха евакуирани в Чечина и особено в Пиза. В града, известен в световен мащаб с наклонената си кула, беше обявен код "червено". Беше разпоредено затварянето на всички училища и университети от днес, както и затваряне на всички търговски обекти в района. Автомобилният и пешеходният трафик беше блокиран на брега и мостовете „от съображения за сигурност“.

„Подновявам препоръката към гражданите да не излизат навън близо до реката и да останат у дома през нощта“, каза кметът на Пиза Микеле Конте.

В Тоскана торнадо удари и град Гросето. В Болоня наводнението на река Рено предизвика евакуацията на няколко семейства. В Салерно мълния удари футболно игрище и рани две 15-годишни момчета. Венеция беше наводнена и стотици църкви и къщи са белязани от сериозни щети. 

Снимки: Theflorentine.net