Германският канцлер предупреди, че изявленията на Доналд Тръмп за отношенията с НАТО са в интерес на Русия, както и че бившият американски президент действа "безотговорно и опасно". След разговор с полския си колега Олаф Шолц допълни, че "никой не може да си играе" със сигурността на Европа.

А Доналд Туск на свой ред подчерта, че Старият континент трябва да действа, за да гарантира, че може да се защити, но сътрудничеството със Съединените щати също трябва да продължи.

„В Европа, в сътрудничество между Полша и Германия, искаме да имаме много по-големи способности за противовъздушна отбрана възможно най-скоро, не след 10 или 15 години, а през следващите месеци, както и много по-голям производствен капацитет за боеприпаси. Не само за да помогнем на Украйна, което е приоритет, но и за да може Европа да получи адекватни отбранителни способности“, заяви Туск.

По-рано Туск посети и Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон, докато външните министри на Германия, Полша и Франция също разговаряха за отбраната на Европа.

„Путин не бива да печели тази война. Трябва да изпълним задълженията си към Украйна“, каза Радослав Сикорски, министър на външните работи на Полша.

Тази седмица Олаф Шолц и датският премиер Мете Фредериксен заедно поставиха началото на строежа на нов завод за боеприпаси в Германия. Дни по-рано Амстердам, Берлин и Варшава подписаха споразумение за т.нар. "военен Шенген", което да улесни придвижването на военни и оборудване между държавите.