Европа ще преживее най-горещия ден в цялата си история до ден-два, съобщават британските вестници. Жежка вълна удари стария континент и в югозападната му част се очаква температурата да достигне 48 градуса до края на седмицата, посочва в. “Експрес”, цитиран от „24 часа”.

Метеоролозите предричат, че през следващите дни е възможно да бъдат надминати рекордните за всички времена температури от 47,3°C за Испания и 47,4° за Португалия. Синоптичните карти показват червено “море”, тръгващо от Африка през Испания и Португалия. Заради извънредната ситуация на фермерите във Великобритания по спешност е даден достъп до речните и подпочвените води, съобщи в. “Дейли телеграф”. Тази година лятото на Острова е по-топло от горещата 1976 г., а миналият месец е бил най-топлият юли в историята. Властите в Испания се подготвят за извънредна ситуация от горещата вълна, която ще продължи и в неделя. В 27 от 50-те провинции на страната е обявен “изключителен риск” от жега, започнала в четвъртък. Междувременно американски научен доклад съобщи, че България е сред страните, в които са били регистрирани рекордни температури през 2017 г. Затоплянето на Земята и климатичните промени са достигнали рекордни нива в света през миналата година, заключава докладът от 300 страници, в чието изготвяне са участвали 450 учени от 60-ина страни, предаде АФП.

Той се публикува ежегодно от Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ и Американското дружество на метеоролозите. Изводите са, че затоплянето на планетата се е ускорило през 2017 г. под действието на изгарянето на изкопаеми горива, които увеличават концентрацията на парниковите газове в атмосферата. В доклада за климата се използва над дузина пъти думата “анормален”, за да се опишат бурите, сушата, високите температури или рекордното топене на леда в Арктика през м.г. През 2016 г. бе счупен рекордът за най-гореща година, но 2017 г. не остана по-назад с доста повисоки температури от средното в голяма част от планетата. Миналата година са били регистрирани рекордни температури в Аржентина, Уругвай, Испания и България, отбелязва американският доклад. Мексико пък чупи рекорда си за горещина за четвърта последователна година. В зависимост от данните, на които се основава статистиката, 2017-а е втората или третата найтопла година от средата на XIX век. Тя е била и най-топлата година без Ел Ниньо - климатичен феномен, който води до покачване на температурите. Нови рекорди през 2017 г. е достигнала и концентрацията в атмосферата на трите газа с парников ефект, които са най-опасни - въглероден диоксид, метан и диазотен оксид (азотен протоксид). Годишната концентрация на въглероден оксид на повърхността на Земята е достигнала 405 части на милион. Проливните дъждове през 2017 г. са били много над средното. На други места на планетата обаче е имало по-дълги периоди на суша, се казва в доклада.