Проучване на Евростат показва данни, които не са тайна за никого и потвърждават - българите и румънците са на дъното на ЕС по размер на заплатите. Изследването е представено в букурещските издания "Адевърул" и "Ромъния либера".

Макар и усиленото и поетапно вдигане на заплатите България и Румъния не могат да догонят останалите страни в ЕС. Гражданите на северната ни съседка получават близо четири пъти по-малко средното заплащане в останалите страни членки.

Според Евростат през 2018 г. разходите за работна ръка варират от 5.4 до 43.5 евро на час в страните от ЕС, като най-ниските са именно в България и Румъния - съответно 5.4 евро и 6.9 евро на час.

В този контекст идва и размера на заплатите в Дания, където средностатистически служител взима над 40 евро на час труд, а сред останалите страни с високи заплати са Белгия, Франция, Холандия и Люксембург, например.

Според Европейската статистическа служба през 2018 г. в Румъния е имало най-голямо увеличение на заплатите - нещо, което северната ни съседка отбеляза с фанфари. Оказва се, обаче, че все още северните ни съседи, а и ние в това число, имат да извървят дълъг път до челните позиции в класацията за добре платени служители в Съюза.