ЕС и САЩ са съгласували текста на споразумение за разрешаване на косовския въпрос. Документът предвижда разделянето на Косово и обмена на територии между Белград и Прищина, пише германският всекидневник "Франкфуртер Рундшау", цитиран от БГНЕС.

Според изданието документът, озаглавен "Споразумение за нормализиране на отношенията", съдържа 17 точки, и трябва да бъде подписан от висши представители на Сърбия и Косово на 12 юни във Вашингтон и да влезе в сила шест месеца по-късно.

В споразумението са предвидени "нови граници между албанци и сърби в Северно Косово", което ще бъде включено към територията на Сърбия, докато Косово ще "анексира територии в Сърбия, населявани предимно от албанци".

Според "Франкфуртер Рундшау“ Косовска Митровица ще получи "специален статут", а "Газивода" и "Трепча" ще бъдат приватизирани за 99 години и ще бъдат поставени под контрола на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН ", докато Коридор 10 в Южна Сърбия ще бъде поставен под международна закрила". Изданието твърди, че Белград и Прищина са изложени на непрекъснат натиск да приемат споразумението.

Вестникът посочва, че идеята за "етническа промяна на границите" е подкрепяна още през август миналата година от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Сега към поддръжниците на идеята за подобно разделение се присъедини и администрацията на американския президент Доналд Тръмп, "която промени позицията си по въпроса на 180 градуса".

Снимка: flickr