В Сърбия готвят законопроект, с който да легализират евтаназията. Ако той бъде одобрен, западната ни съседка ще се превърне в първата държава от Балканския полуостров, която да позволи със закон евтаназията.

Темата е изключително спорна в много държави по света, а онези, в които е легално, се броят на пръсти. В страни като Турция например, там не само не е позволено, но евтаназията е строго забранена.

Доброволното отнемане на човешки живот с цел да се намалят неговите мъки и страдания, е позволено в няколко европейски държави, сред които Швейцария, Белгия, Люксембург и други.

Позицията на църквата по въпроса продължава да е все така ясна. Религиозната институция заклеймява евтаназията и асистираното убийство. Дискусията по въпроса продължава да тече в много европейски страни.

Откритата и доста ожесточена дискусия за евтанацията се дължи на тънката граница между правилно и неправилно. Моралният въпрос за това дали трябва да се помогне на някой, който страда от тежко и неизлечимо заболяване, да отнеме живота си и да сложи край на мъките си продължава да тормози много психолози и светила в сферата на правото, а и медицината, а много от доводите касаят и самата Хипократова клетва. 

Дебатът в Сърбия започва преди около две години. в правителствената комисия за изготвянето на този кодекс се реши, че в последната версия на предварителния проект, може да вмъкнете разпоредба за възможността хора, страдащи от тежки и неизлечими болести, да сложат край на живота си по достоен начин. Решението за евтаназия ще се вземе от тях или със съгласието на техните близки, пишат от вестника, пишат от БГНЕС.