Ново земетресение разтресе днес Албания. Трусът е бил с магнитуд 5,1  и е регистриран в Адриатическо море, на 42 км от албанската столица Тирана и на 18 км от Дуръс, съобщава Европейският сеизмологичен институт.

То е регистрирано в 10:52 централно гринуичко време (11:52 местно време) и е на дълбочина 20 км. 

Броят на загиналите след първото земетресение вече достигна 40.

След 48 часа – десетки остават в неизвестност. В издирвателно-спасителните действия участват екипи от чужбина.

БЧК праща помощи към Албания, държавата отпуска 200 хил. леваБроят на жертвите на труса достигна 35 души

На място има спасителни екипи от Турция, Италия, Северна Македония, Швейцария и Гърция, очаква се в операцията да се включат и доброволци от Хърватия и Косово. България също предложи помощ.

В Дуръс спасителите съсредоточиха усилията си върху срутен хотел, в който двама души са се регистрирали по време на бедствието, но са отказали да се евакуират. Тялото на единия беше открито след 30 часа усилено търсене.

Албанското правителство мобилизира 4000 спасители, включително парамедици и военни полицаи в пострадалите от бедствието райони.

Над 45 души бяха извадени от отломките на срутените сгради. Премиерът Еди Рама обеща, че спасителите ще продължат да търсят „търпеливо и щателно до края”. По думите му хората, останали без покрив, ще бъдат настанени в хотели, докато домовете им бъдат възстановени.

Сеизмолог: Вторичните трусове в Албания ще продължаватСамо за 24 часа са регистрирани над 50 вторични труса