Близо 6 часа след мощното земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер, което удари Албания и взе поне осем жертви, трус разклати и Босна и Херцеговина. Силата му е  5,4 по скалата на Рихтер и е регистрирано в 10:19 часа местно време (11:19 часа българско време), съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Засега няма съобщения за разрушения и жертви в бившата югославска реублика. 

Трусът в Албания удари адриатическото крайбрежие, като епицентърът е бил вътре в морето на дълбочина от 20 км, близо до пристанището Дуръс. По последна информация има 8 жертви и поне 350 ранени.   Трусът стана около 04:54 часа сутринта българско време, или 03:54 часа местно време. 

„Вероятността сега да се случи по-силен трус от първия, което не може да се изключи на 100%, е много по-малка. Всички тези земетресения с магнитуд 5 не би трябвало да бъдат усетени на територията на нашата страна. Обикновено почти всички афтършоци са с магнитуд около единица по-слаби от основното земетресение. В случая като е 6,4 по Рихтер, разбираме, че останалите ще бъдат под 5,4. Това не може да бъде усетено у нас на такова разстояние“, обясни по-рано  професор Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология“ към Българската академия на науките. 

Българин в Албания: Трусът продължи 30 секунди, беше страшноСитуацията след земетресението е драматична, цялата страна е на крака, каза албанският премиер