Облаци, гръмотевици, силен вятър и арктически студ. Така е прогнозата точно на Гергьовден, когато известното затопляне през последните дни ще отстъпи място на по-ниски температури.

Арктическият студен въздух ще скове цяла Европа, макар и да сме в разгара на пролетта. Студът ще засегне дори голяма част от най-южните райони на континента, включително и Балканския полуостров още през уикенда.

У нас понеделник срещу вторник и през деня във вторник ще е студено и ветровито. Ще превалява дъжд, а снежната граница ще падне около и под 1000 метра.

Така приятното усещане от уикенда, който ще премине с познатите високи температури от порядъка на над 20 градуса, то в първите дни от новата седмица живакът в термометъра ще падне до 10-12 градуса.

През идните дни вятърът също ще бъде постоянно явление. Днес най-осезаем той ще е в Северозападна и Централна Северна България - около обяд със скорост на поривите до 40-50 километра в час, но тенденцията е да утихва в хода на деня.

В планините – облачно и дъждовно. Над 1800 метра ще прехвърчи слаб сняг.

Около крайбрежието днес са възможни слаби валежи с гръмотевици около и след обяд. Дневните температури там – около 17-18 градуса.