Модната блогърка от Пловдив Дария Кунчева успя да се докосне до удивителна изложба на дизайнера Кристиан Диор в Лондон.

Даша, както я наричат повечето от приятелите й, в момента учи и живее в английската столица и винаги е смайвала с неповторимия си стил на обличане.

Изложбата, която е позиционирана във V&A( Victoria and Albert museum) разказва за историята на Диор и как различните дизайнери са селективно избирани, за да могат да предадат посланието на модата, която френският дизайнер диктува и да оставят собствена следа в модната къща.

Започвайки от 1947 година и до днес, на изложбата се проследява развитието на един от най-влиятелните дизайнери на 20-ти век, показвайки трайното влияние и отношенията на Диор с Великобритания.

Без съмнение, Диор като един от най-емблематичните high end брандове, успява да повлияе на  модните среди, диктувайки модните течения във времето.

Изложбата показва различни колекции, започвайки от основателя на една от най-големите модни къщи в света, носеща също така името му – Christian Dior.

Самият Кристиан желае да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния "École des Sciences Politiques", но продължава да се интересува главно от мода и и да рисува скици.

За да спечели пари, той започва да ги продава - по 10 цента всяка от тях. След като завършва училище, получава пари от баща си, с които през 1928 година отваря малка галерия. Диор продава произведения на изкуството, сред които и такива на Пабло Пикасо.

След като напуска армията – през 1942 година, Кристиан Диор се присъединява към модната къща на Люсиен Лелонг, където той и Пиер Балмен са главни дизайнери.

По време на Втората Световна война, Диор облича съпругите на френските офицери. На 16 декември 1946 година основава собствена модна къща със съдействието на магната Марсел Бусак, собственик на фабрики за памук. Самият Кристиян Диор е утвърден Англофон и Англия се отразява като привкус в колекцийте му.

„За мен изложбата на Диор беше изключително забележителна и възможността да разгледам толкова голяма част от колекцийте им през годините беше истинско удоволствие!  Представянето във Виктория и Алберт музея ще продължи до 14 Юли и силно препоръчвам на всеки, който има възможност, да я посети.” – споделя Дария Кунчева пред Trafficnews.bg.

Даша, както я наричат повечето от приятелите й, решава да развива свой собствен блог, тъй като винаги е имала страст към модата и снимките и решава да я превърне в по-сериозно занимание.

В социалната мрежа Инстаграм пловдивчанката може да бъде открита под никнеймa dashaa_k.kk  и към момента се радва на голям брой последователи.

Нашенката разказва, че черпи вдъхновение от световноизвестните дизайнери и от различни модни блогъри, които пък тя следва от своя страна. В графата с любимите й дизайнери тя на първо място слага Alexandre Vauthier и Riccardo Tisci, но в никакъв случай не мисли, че за да изглежда един човек добре, трябва да се придържа към скъпи дизайнерски дрехи или към супер брандовете.

„Важен е стилът и усетът към модата! Аз лично се чувствам най-удобно и предпочитам casual стила. Предимно пазарувам от интернет и винаги успявам да открия невероятни атрибути, подчертаващи същността ми и допълващи идеално моята визия. Дори и най-обикновеният аутфит се разчупва с правилните аксесоари!  Аз залагам на шапки, очила, чанти, и всичко, което може да допълни вида.” - споделя още чаровната блогърка от Пловдив.

Ето и снимки от изложбата: