Случаят със заразяването на един от най-добрите тенисисти Григор Димитров с коронавирус може да преобърне плановете на световния тенис. Това смята специализираното издание tennis.com, което излезе с анализ на онова, което предстои и как биха могли да се променят нещата след новината с българина.

В последните 5 дни феновете бяха ударени с камшик, пише сайтът. В сряда всички слушахме добрите новини, че от август професионалният тенис се завръща, а Ю Ес Оупън ще се проведе по план. В събота дойде неприятната вест, че Григор Димитров, който участваше в организирания от Новак Джокович демонстративен турнир Адрия Къп в Белгард и Задар, е заразен с коронавирус. Имайки предвид с колко състезатели и други хора е бил контакт, едва ли ще е последният. На Адрия Тур нямаше и помен от предпазните мерки, за които се говори че ще бъдат въведени на Ю Ес Оупън. Трибуните бяха препълнени с фенове, деца подаваха кърпите на тенисистите, ръкостисканията и прегръдките бяха в изобилие, никъде не се виждаха маски. След новината за положителния тест на Григор орагнизаторите се защитиха с твърдението, че са спазвали противоепидемиологичние мерки на Сърбия и Хърватия. Но вероятно всички са били шокирани от гледката на толкова много хора един до друг, без маски. Очевидно е, че основният организатор на надпреварата Новак Джокович заслужава критики. Още по-очевидно е, че тенисът все още не може да се върне към нормалния си живот, смята tennis.com.

Разбира се, на Ю Ес Оупън нищо няма да бъде както обичайното. Няма да има фенове по трибуните, ръкостискания, деца няма да подават кърпите на тенисистите. Така ще бъде и на другите професионални турнири за мъже и жени през август. Случаят с Григор Димитров показа, че този вирус е трудно да бъде овладян с толкова много съсезатели, пътуващи от град на град. Което поражда въпроса: Не трябва ли тенисът да преосмисли плановете си за завръщане през август? И доколко важен е спортът за нашия живот, доколко си струват рисковете? В момента в Ню Йорк ситуацията е овладяна, макар и относително. Положителните случаи са паднали от 25 на 1 процент. Но това не значи, че пандемията не може отново да избухне, както се случва във Флорида, Аризона, Тексас, Оклахома и Калифорния. 24 часа след оповестяването на плановете за рестарт бейзболът, голфът, хокеят и колежанският футбол бяха ударени от вълна положителни случаи на коронавирус. Сега към този списък прибавяме и Григор Димитров. Всички искаме тенисът и спортът да се завърнат в пълния им блясък, но нима ще е удоволствие да ги гледаме, ако има риск за здравето на участниците?, пита изданието.