Пловдивският Локомотив ще бъде в група 2 с Хебър, Левски и Черно море в новия формат на Суперлигата по волейбол за мъже за следващия сезон. Припомняме, че федерацията реши броят на участниците да нарасне от 12 на 16, което даде възможност на Локомотив да влезе в елита. Според новия регламент 16-те отбора ще бъдат разделени на две осмици, които ще бъдат определени от предварителни 4 турнира с по 4 отбора, разпределени спрямо спортните резултати от последния сезон.

Водачи в групите ще бъдат класираните на първите 4 места в Суперлигата. Те получават и правото да бъдат домакини на надпреварата в съответната група. Разпределението продължава според спортните резултати - 5 в класирането е в групата с 4, 6 е с 3, 7 е с 2, 8 и 9 са с 1, 10 е с 2, 11 е с 3 и 12 е в групата с водач 4. Клубовете решиха позициите от 13 до 16, полагащи се на 4-те отбора, идващи от Висшата лига, да бъдат определени също на база спортни постижения - коефициент от последния сезон. Така бяха оформени и 4-те групи за турнирите за сформиране на първата и втората осмица на Суперлигата.

Група 1

1. Класиралият се на 1-во място - "Нефтохимик 2010"

2. Класиралият се на 8-мо място - ЦСКА

3. Класиралият се на 9-то място - "Дунав"

4. Номер 16 - "Тетевен Волей"

Група 2

1. Класиралият се на 2-ро място - "Хебър"

2. Класиралият се на 7-мо място - "Левски"

3. Класиралият се на 10-то място - "Черно море"

4. Номер 15 - "Локомотив" (Пловдив)

Група 3

1. Класиралият се на 3-то място - "Добруджа 07"

2. Класиралият се на 6-то място - "Пирин" (Разлог)

3. Класиралият се на 11-то място - "Арда"

4. Номер 14 - "Берое 2016"

Група 4

1. Класиралият се на 4-то място - "Монтана"

2. Класиралият се на 5-то място - "Марек Юнион-Ивкони"

3. Класиралият се на 12-то място - "Славия"

4. Номер 13 - "Ботев" (Луковит)

Право да бъде домакин на групата има отборът с най-предно класиране от сезон 2019/2020. (В случая това са класирането от 1-во до 4-то място - "Нефтохимик 2010", "Хебър", "Добруджа 07" и "Монтана"). Победителите в четирите групи се класират директно за първата осмица на Суперлигата.

Класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка група продължават битката за останалите 4 места в първата осмица. Играят помежду си в серия до 2 победи от 3 мача, като се зачита и двубоят между двата тима в групата от предварителния турнир. Загубилият мача в групата е домакин във втората среща. При евентуално достигане до трета решителна среща спечелилият двубоя в групата има домакинско предимство.

Победителите се класират за първата осмица на Суперлигата, а загубилите ще играят във втората осмица заедно с четирите отбора, останали на последно място в групите от предварителния турнир.

Редовен сезон

В първата и втората осмици на Суперлигата се играят по два мача на разменено гостуване. След оформянето на класирането от редовния сезон, завършилите на 7-8 място в първата осмица игрят срещу завършилите на 1-2 място във втората осмица. Съответно седмият срещу втория и осмият срещу първия. Играе се до 2 победи от 3 мача. Двата отбора победители се присъединяват към първите 6 в класирането на първата осмица за плейофната фаза. (Така и отборите от втората осмица имат възможност да се борят дори и за шампионската титла.)

Плейофна фаза и определяне на шампион

Първите 6 отбора от първата осмица и двата отбора, спечелили мачовете между 7-ия и 8-ия от първата осмица и 1-ия и 2-ия от втората осмица оформят 1/4-финален плейоф по досегашната система. Играе се до 2 победи от 3 мача. Полуфиналите и финалът се играят до 3 победи от 5 мача.

Изпадане

Завършилите на 7-о и 8-и място във втората осмица на Суперлигата изпадат във Висшата лига. Завършилите на 5-о и 6-о място във втората осмица на Суперлигата играят плейаути за оставане.