Българката Станилия Стаменова отпадна на четвъртфиналите в спринтовата дисциплина на 200 метра кану на Олимпийските игри в Токио.

Световната шампионка от Милано 2015 Стаменова финишира пета в своята серия за 48.939 секунди и не успя да се класира сред първите две, който продължават на полуфиналите.

Победителка стана Алена Наздрова (Беларус) с 46.950 секунди, а втора завърши Лиза Ян (Германия) с 47.049 секунди.

„Олимпийските игри в Токио приключиха за мен със смесени чувства. Това бе последната ми гонка за България. Много съм развълнувана. Бях болна и сега съм болна. Стигнах до това участие в Токио, а можеше и въобще да не участвам. Абсолютно решението ми да спра със спорта е окончателно“, заяви Станилия Стаменова няколко минути след гонката си на 1/4-финалите на Олимпийските игри в Токио. 

„Предстоят ми други неща. Да бъда близо до семейството ми. 10 години правих каквото трябва, спях сама в хотелски стаи без да има с кой една дума да си кажа. Мисля, че постигнах доста. Бях първата жена кануистка в България. Само създавах параметрите на този спорт в България. Бих помагала на кану-каяка в България с каквото мога. През годините съм изградила много контакти в цял свят, с които също да съм полезна“, добави Стаменова. 

„Иска ми се да бъдат оптимистка за нашия спорт в България, но ще трябва да се променят някои неща, за да се тръгне в правилната посока“, завърши 33-годишната Стаменова.