Чешката тенисистка Рената Ворошова е с отнета виза в Австралия и е прибрана от граничните власти в страната като Новак Джокович. Тя е използвала изключението за ваксинация заради прекаран коронавирус през последните шест месеца, същото като на Ноле.

38-годишната Рената е в хотел "Парк", където е и сърбинът. Не е ясно дали тя ще обжалва експулсирането си. Ворашова вече участва в турнир на австралийска земя.

Още един участник в откритото първенство на Австралия по тенис, съдия, е напуснал доброволно страната.

Тримата са получили разрешение за виза от здравните власти в щата Виктория и тенис асоциацията, защото експертите смятали, че прекаран вирус дава изключение за ваксина.

Но федералното правителство е информирало тенис асоциацията още през ноември, че чужденци не могат да използват това, за да не изпълнят изискванията за ваксинация.

Шефът на тенис асоциацията Крейг Тили е информирал австралийската слуба по имунизация ATAGI, че е жизненоважно за турнира състезатели без пълна ваксинация да бъдат допуснати до територията на страната. Писмото е от 10 ноември. В него се казва, че единична доза и прекаран коронавирус е достатъчно да се променят правилата за участниците в турнира.

"Отношението към играчите в тези две категории са жизненоважни за провеждането на турнира", пише Тили.

Но здравният министър Грег Хънт и ATAGI отхвърлят исканията на Тили в писмо от 18 ноември. В него се казва "хора, прекарали наскоро коронавирус и не са получили втора доза ваксина не могат да се смятат за напълно ваксинирани". То е подписано от Лиза Шорфелд, заместник-министър. "Такива няма да бъдат одобрени за влизане без карантина, дори да са получили медицинско разрешение в чужбина", се казва още в писмото.

Организаторите твърдят, че още през декември са информирали всички за изискванията, но има вина в министерството.

"Информацията, която дадохме на тенисистите бе взета от уебсайта Smart Traveller, която е разработена и цитирано от министър Грег Хънт", се казва в писмо от днес.

Джокович ще се яви в съда в понеделник, за да опита да пребори екстрадицията. Според източник от юридическите среди, неговата позиция е доста силна. Според други обаче медицинските доказателства били малки и само от един лекар.

Ноле ще загуби първото си място в ранглистата, ако не участва в турнира, а той бъде спечелен от Данил Медведев или Александър Зверев.

Ноле наруши мълчанието си и пусна пост в инстаграм. "Благодаря за всички хора за безспирната подкрепа. Означава много за мен", написа той на английски и сръбски.

На Джокович е отказано да бъде преместен в къщата, която е наел в Мелбърн. Отказано му е и неговият готвач да влезе в хотела, за да може да се храни според диетата си.

Втори ден пред хотела имаше протест от негови фенове, адвокати на мигранти и сръбски емигранти.