“Ставай, трябва да завършим! Та това са олимпийските игри, трябва да завършим!”. Това са думи на американката Аби Д’Агостино към новозеландската й конкурентка Ники Хамблин, секунди след като двете са се изправили след падане по време на полуфиналите в бягането на 5000 метра.

Дуото продължава да бяга в опит да завърши, но метри по-късно самата Д’Агостино отново се сгромолясва на пистата. Състоянието на представителката на САЩ видимо не й позволява да завърши самостоятелно, но точно тук Хамблин връща услугата на помогналата й минути по-рано атлетка от САЩ.

Двете спортистки завършиха на последните две места - Хамблин с време от 16:43,61 и Д’Агостино със 17:10,02. Заради падането си и двете получиха право на участие във финала, като същото се случи и с Дженифър Уент от Австрия поради същата причина.

Впоследствие стана ясно, че Д’Агостино е още по-голяма героиня, защото на бял свят излезе и официалната диагноза, която и е била поставена след обстоен преглед след края на бягането. Американската лекоатлетка има скъсани кръстни връзки, разкъсване на менискуса и разтегната странична връзка на коляното.

Тежката травма обаче не я спря да завърши състезанието, а изчисленията показват, че тя е избягала цяла миля (1.6 километра) след контузията, с което окончателно затвърждава страхотния си статут в очите на феновете.

Тази история на двете състезалки, две конкурентки за златото, е олицетворение на олимпийския дух и пример за подражание. Защото Олимпийските игри са под егидата на мира, обединението и уважението. В древността войни са били преустановявани, за да може да се проведе Олимпиада. Никоя титла и медал не са толкова важни, колкото привилегията да бъдеш човек, а от това по-ценно нещо няма. Особено в днешно време.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg