За какво ще бъдат изхарчени 37-те милиона лева, които държавата отпусна на Пловдив за спортна инфраструктура? Отговорът на този въпрос ще стане ясен след широка дискусия със спортните клубове.

Все още от Община Пловдив не бързат с коментарите, тъй като се очаква кметът Здравко Димитров да се върне от София.

Зам.-кметът по спорт Георги Титюков заяви, че ще има среща с представителите на футболните клубове – Ботев, Локо, Марица и Спартак, а след това ще се вземе и решението.

„Знаете, привържаниците на клубовете имат различен прочит на това как да се разпределят парите. Някои казват по равно, други пропорционално на броя на посещаемостта на последния финал, който се игра. Естествено, фенове на Спартак и Марица очакват. Аз също имам свое мнение как да се случи това”, заяви Титюков. Той допълни, че е направил справка колко би струвало отделните обекти да се изпълнят.

Така за спортна база на Локомотив трябват 6,3 млн. лева, проектът за трибуна Бесика е 3,3 млн. лева. За довършването на стадион „Христо Ботев” са нужни 30 млн. лева без ДДС, обясни зам.-кметът. Отделно Общината търси финансиране и за плувния комплекс „Младост”, който е за 12 млн. лева. Възможно е през другата програма за спортните зали на училищата Пловдив също да кандидатства с два проекта за по 1 млн. лева на Руската гимназия и ОУ „Антим Първи”.

Така, за да се реализират футболните бази и стадиони, както басейна и салоните, са нужни 54 млн. лева. Не е невъзможно да се търси и дофинансиране през кредитната линия от 120-милиона лева.

Официално! Гласуваха 37 милиона лева за спортните бази в ПловдивМинистерски съвет взе решение да отпусне сумата, местната администрация решава към кои обекти ще насочи парите