Белгиецът Люка Бресел е новият световен шампион по снукър, след като победи с 18:15 фрейма във финала Марк Селби. Битката за титлата се проведе в митичния "Крусибъл" в Шефилд. Бресел сътвори невероятни обрати по пътя към трофея и дори елиминира легендарният Рони О'Съливан, който защитаваше титлата си от миналата година. 

През целия финал белгийското чудо не изпусна водачеството си. Той поведе с 6:2 фрейма, стигна се до 13:10, а след 18:15 той спечели за първи път световната титла по снукър. Любопитно е, че Бресел направи феноменални обрати на четвъртфиналите и полуфиналите срещу Рони О'Съливан и китаеца Си Джахуй, но на финала не допусна да бъде поведен дори с един фрейм. 

Бресел стана първият белгиец, който печели световното по снукър, а рекорд направи и съперника му Марк Селби, който записа първият максимален брейк от 147 точки във финал на Световното. 

28-годишният белгийц е професионалист от 2011-а година и до момента е спечелил 4 ранкинг турнира. 

Със спечелването на трофея той вече е втори в световната ранглиста. 

Световното първенство пък е било печелено само от петима извън Великобритания. Освен Бресел това са още австралийците Хорс Линдрум и Нийл Робъртсън, канадеца Клиф Торбърн и ирландеца Кен Дохърти.