Президентът Румен Радев и председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах се срещнаха на тържествата по случай 100-годишнина на Българския Олимпийски комитет, на които Бах е официален гост, а церемонията се провежда във Военния клуб. 

"Най-добре е на Витоша да има зимна олимпиада", заяви Радев пред Бах. 

Бах е на двудневно посещение в България.

София три пъти се кандидатира за домакинство на зимни игри - за Албервил' 92, Лилехамер' 94 и за Сочи 2014, но никога не е печелила домакинство. 

“Всичко зависи от България - все едно дали кандидатурата е за зимна олимпиада за мъже и жени, или за младежки игри. Нашите врати винаги са отворени за вашата прекрасна страна”, коментира Бах идеята на Румен Радев. Президентът на МОК получи писмо от олимпийската ни шампионка Ивет Горанова с призив каратето да се върне в програмата на летните игри.

Това е втора визита на Бах в България в качеството му на президент на международната олимпийска централа. Преди 5 години той посети страната ни по време на безпрецедентното едновременно домакинство на три световни първенства във водещи олимпийски спортове.

“България е държава с огромни традиции и много успехи в световния спорт. Имате история, с която можете да се гордеете. Преди 5 години бях тук по времето, когато домакинствахте на три големи световни първенства в олимпийски спортове. Това говори за високата класа на България в спорта. Уверен съм, че той и занапред ще има успехи и велики личности, като президента на БОК – световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова”, бяха първите думи на Бах в София.

МОК направи и поредния жест към България. След като бе поправена историческата несправедливост, че не сме участвали на първата олимпиада в Атина през 1896 г. Шарл Шампо вече е изписан в официалния сайт за игрите като Шарл Шампоф, или както са се изписвали фамилиите у нас преди години с двойно латинско f.