Жребият за първия турнир от Големия шлем в тениса Аустрелиън оупън ще бъде променен ако Новак Джокович бъде депортиран. 

Сърбинът е номер 1 в схемата и в първия кръг трябваше да срещне сънародника си Миомир Кецманович. Ако Джокович не успее за втори път да докаже в съда правото си да играе на турнира, то той ще бъде депортиран и няма да може да играе. Това означава, че мястото му в жребия за първия кръг ще остане празно.

Според правилата обаче позицията на номер 1 в жребия не може да бъде заета от "щастлив губещ" от квалификациите, заради което част от поставените играчи ще получат нови съперници.

Така мястото на Джокович ще бъде заето от петия в схемата Андрей Рубльов от Русия. Позицията на Рубльов, който трябва да срещне италианеца Джанлука Магер, ще бъде иззета от номер 17 Гаел Монфис. На мястото на французина, който има за съперник аржентинеца Федерико Кория, ще бъде поставен номер 35 в света Александър Бублик от Казахстан. Позицията на Бублик пък ще бъде заета от играч, дошъл от квалификациите.

В същото време стана ясно, че изслужването ще бъде утре, но решението дали ще бъде депортиран или не може да бъде взето и в последния момент в неделя точно преди началото на турнира. В момента Джокович обжалва решението на министъра на имиграция на Австралия Алекс Хоук, който повторно анулира на визата на световния номер 1.