Португалия е новият цар на футболна Европа! "Мореплавателите" победиха домакина Франция с 1:0 след продължения. Единственото попадение в мача отбеляза Едер в 108' минута. Португалците изстрадаха успеха, тъй като близо 90 минути играха без звездата си - Кристиано Роналдо, който се контузи и бе заменен принудително.

В 7' минута голмайсторът на французите Антоан Гризман беше изведен на скорост в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но топката мина встрани от вратата.

Минута по-късно дойде време за един от онези съдбоносни моменти. Сблъсък между звездата на португалците Кристиано Роналдо и Димитри Пайе от състава на домакините остави първия на земята. Роналдо изпитваше остра болка в лявото коляно. Повторенията показаха, че е бил изритан в опорния крак. Нямаше нито отсъдено нарушение, нито жълт картон за Пайе...

Роналдо веднага получи медицинска помощ, но по-всичко изглеждаше, че трудно ще продължи участието си в мача.

Още в следващата си атака след подновяването на играта Франция можеше да открие резултата. Пайе подаде към Гризман, който стреля отлично с глава, но вратарят Руи Патрисио успя да избие в ъглов удар.

Роналдо се завърна на терена, но в 18' минута болката в коляното надделя, а той не можа да сдържи сълзите си. В крайна сметка, в 25' минута, бе заменен от Рикардо Куарешма.

Тимът на Фернандо Сантош се стъписа и предостави инициативата на Франция. "Петлите" обаче не съумяваха да измислят нищо интересно в предни позиции.

До почивката най-важният момент в мача беше контузията на Кристиано Роналдо. През втората част Франция притисна Португалия, но иберийците се защитава отлично.

В 59' минута влезлият като резерва Кингсли Коман изведе хитро Гризман в коридор. Нападателят на "петлите" стреля по диагонал, Руи Патрисио обаче беше на висота, съобщава bTV.

Франция продължи да атакува и в 66' минута създаде може би най-чистото си голове положение от началото на срещата. Включилият се отлично Коман центрира към Гризман, който отклони топката с глава на сантиметри над напречната греда.

Възпитаниците на Дидие Дешан не спираха да търсят безценния гол. Увлечени в атака, французите обаче позволиха на Португалия да организира няколко опасни контраакции. при една от тях, в 80' минута, Нани отправи коварен изстрел към вратата на Лорис. Отбитата топка попадна в краката на Куарешма, който изпълни атрактивна задна ножица, но стражът на домакините се намеси.

В 84' минута топовен шут на Муса Сисоко бе спасен по блестящ начин от вратаря Руи Патрисио. В 92' минута Франция можеше да спечели трофея, "петлите" бяха на сантиметри от титлата. Жиняк се освободи технично в наказателното поле и стреля, но топката срещна гредата.

В продълженията и двата отбор бяха предпазливи, но голови възможности не липсваха. Противно на очакванията те бяха на страната на иберийците.

Португалия имаше два нелоши шанса. В 103' минута удар на Едер с глава създаде напрежение пред френската врата, но стражът Лорис все пак се намеси авторитетно. Пет минути по-късно удар на левия бек Рафаел Герейро пък срещна гредата.

В ответната атака "мореплавателите" откриха резултата и докосваха европейската титла. Едер се измъкна от опеката на Косчелни, стреля силно извън границата на наказателното поле и направи Лорис безпомощен.

Реакцията на селекционера на Франция не закъсня. Той пусна в игра Антони Марсиал - отчаян опит за обрат. "Петлите" се хвърлиха напред, но не съумяха да пробията португалската отбрана.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg