Голямо признание получиха пловдивският автомобилен пилот Костадин Щерев и навигаторът му Николай Арабаджиев. Състезателите на „Щереви Рали Тим“ бяха избрани за официални лица на националната кампания „Отговорни на пътя“, която се организира от Международен панаир Пловдив, Областната дирекция на МВР-Пловдив и „Пътна полиция“- Пловдив. Тя ще се проведе за втори път в рамките на Международния технически панаир от 23 до 28 септември. Осъществява се с подкрепата на Областната администрация на Пловдивска област, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, клуб „Щереви Рали Тим" и БЧК.

По време на изложбата „Ауто сити Пловдив 2019“ пилотите ще обясняват рисковете от високите скорости и ще дават съвети за безопасно шофиране.  Първото издание на кампанията „Отговорни на пътя“ предизвика голям интерес сред посетителите на Есенния панаир миналата година. Инициативата има за цел да се повишат спокойствието и сигурността по пътищата.

Шампионите от клуб „Щереви Рали Тим" ще направят кът, наподобяващ състезателен бокс, в палата 3. Там ще има екипи, гуми и други принадлежност, а също - пистова кола, с която посетителите ще могат да се снимат. Така ще усетят на живо атмосферата на автомобилната надпревара. „Щереви Рали Тим“ е отбор с традиции и опит повече от 20 години, с множество челни места на групови и генерални класирания на състезания от национален и европейски мащаб. През 2016 година тимът стана шампион републикански шампион в дисциплината „Рали спринт“, а миналата година записа второ място в най-престижното автомобилно състезание у нас – Рали България.

Искаме да покажем на всички шофьори какви са рисковете от високите скорости и да ги убедим, че те са само за специалните трасета, а не за населени места и шосета, обясни Костадин Щерев. На ученици от пет пловдивски училища ще бъде изнесен урок за правилата на движение и безопасност съвместно с представител на „Пътна полиция“- Пловдив, а активисти на БЧК ще ги учат как да оказват първа помощ. За всички ще има много подаръци.

Кампанията „Отговорни на пътя“ отново ще предложи улеснения за шофьорите. На място може да се правят електронни справки за нарушения. Ще се дават полезна информация за регистрация на моторни превозни средства, консултации за безопасно шофиране, съвети за овладяване на агресивността.

Това са основни фактори за намаляване на катастрофите, тъй като липсата на опит при младите шофьори в комбинация с несъобразена скорост е сред основните причини за пътни инциденти у нас. България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи с коли, сочи анализ на Евростат. У нас са регистрирани 64 смъртни случая на един милион жители, а средно в ЕС те са 23.

Кампанията „Отговорни на пътя“ акцентира на информираността и дисциплинирането на участниците в движението, за да намалеят трагичните случаи. Миналата година тя привлече хиляди ученици от други градове, които бяха дошли да видят Международния технически панаир. Сега кампанията ще бъдат още по-интересни, заявиха организаторите.